2007-12-30 | 21:24:43

Helgen m.m.

Vi har haft besök!

Av en skäggig dam med matte =)
Ghanim tyckte det var superskoj med en liten Diesel som stal alla hans ben och hans liggplats, haha!

Och vi har vandrat massor i skogarna härikring, tittat på fina hästar, hyrt film, fikat. Haft jättetrevligt med andra ord!


Imorn är nyårsafton. Alla planer är nerlagda och jag och hunden kommer att sitta hemma och ignorera fyrverkerierna. En långpromenad på dagen och sen behöver vi faktiskt inte gå ut så mycket på kvällen. Eventuellt somna innan tolvslaget. Hehe.

Tisdag ev hälsa på uppfödaren.
Onsdag klippa mig och göra nya slingor.
Sen bär det av mot uppsala igen!


2007-12-26 | 09:25:10

menvadf-n...

skrev ett inlägg i förrgår, men sen gick det inte att lägga upp bilder i den så jag sket i att publicera hela inlägget.

skrev ett inlägg igår, gick inte heller att lägga upp bilder i det, publicerade dock inlägget ändå, trodde jag. nu ser jag att det inte alls finns.

kan såna här saker bara fungera??!!!! jag blir GALEN!!! msn strejkar också. men jag finns ju på mobilen iaf, säg gärna hej! blir så glad för ett litet sms =)

nu frukost och sen iväg och hälsa på Helén!

2007-12-21 | 22:12:05

Hundmat, igen...

Fredag. Dan före dan före dopparedan. Mycket kvar att göra, men den stora latmasken har slagit till! Troligtvis för att det är mest städande kvar.. har t o m pluggat lite fjäderfä för att slippa städa hehe...

Och mycket hundmat har det blivit! Mycket läsa om hundmat, prova lite, laga lite... Ghanim är glad för han får så mkt gott! Och jag förbannar Fagerstas mataffärer som inte säljer superbillig köttfärs i storpack eller underliga saker såsom billig oxsvans och lammhjärta!

Hittade näringsvärdestabeller på livsmedelsverkets hemsida www.slv.se som var superbra! Lite info man törs lita på. Annars är det mesta man läser på internet ganska luddigt. Och det finns inte direkt referenser eller vetenskapligt stöd för det som skrivs. Jag är kritiskt och går inte på allt jag läser.

Men har iaf lärt mig lite nu! Såpass att jag vågar fortsätta med det här med hemlagad hundmat. Önskar mig en köksvåg i julklapp så att jag kan väga all maten noga. Noga ska det va! Gillar inte riktigt det här med att bara slänga till hundarna nåt, det blir nog bra, det är inte så svårt, bara det är varierat så funkar det! Ibland verkar det som om folk har den inställningen till BARF.

Har räknat lite och införskaffat vitamin/mineraltillskott. Tyvärr av en sort som inte alls var så bra när jag läste lite noggrannare, men det funkar nog. Ska köpa sån "syrad kalk" på apotek eller hälsokostbutik, det verkar bättre. Sen bara tillsätta sånt som han inte får i sig av maten, istället för de där "multivitamintabletterna".

Först gör jag en röra av grönsaker (mixade eller kokta och mosade) och överkokt fullkornsris. Till den tillsätter jag kalk, laxolja och ev vitamintillskott. Fryser in i portionsförpackningar som jag sen kan ta fram varje dag. Till detta tillsätter jag rått kött (nöt, lamm, vilt, fisk eller fågel). En gång i veckan får han lever, en gång i veckan ett ägg eller två (löskokt). Ger även råa köttiga ben, vet bara inte riktigt vilken sort än eller var man får tag på dem... Men det löser sig!

Nog om hundmat.

2007-12-18 | 23:25:48

jullov

har gjort julköttbullarna nu.

och fikat hos världensbästa moster som fyllde år!

och varit på härlig långpromenad i skogen med hunden lös.

och surat på pappa som insåg det efter ca 5 timmar och sen surade tillbaka resten av kvällen.

ja just, för er som inte har koll...

Jag är hemma hos föräldrarna nu. Mamma är ledig/sjuk (dunderförkyld) och jag har väl tänkt hjälpa till att fixa lite inför ju. julstöka så att säga. It´s nice. jag gillar jul. jul är ledighet, myspys med familjen och god mat!

här är hunden, vid Ekoln igår.

2007-12-16 | 22:42:27

Ghanim 16/12-07

Ghanim har idag varit ute 1 timme på f.m och en timme framåt kvällen, ska ut och kissa lite nu innan vi somnar också.

Han har ätit

frukost:
2 dl ris, 100 g köttfärs, 1/2 Nature Diet Lamm (ca 200g), 5 ml laxolja och 1/2 msk Standart päls.

kvällsmat:
2 dl ris, 100 g köttfärs, 5 ml laxolja och 1/2 msk Standart päls samt en ox-svanskota med mycket kött på.

Han var varit ensam i drygt två timmar medan jag handlade julklappar.
Egentligen har han haft en lite tråkig dag.. men han fick springa lös igår så han överlever väl. Och i fagersta får han förhoppningsvis va lös varje dag.

Han har inte badat, vilket jag hade tänkt hinna göra idag... kanske hinner imorn. Bra om han är ren och fin innan vi åker till mamma och pappa. och så borde tassarna badas m svamp-schampo också.

2007-12-16 | 22:35:00

Rosor & palmblad

vad är det egentligen man väntar på?

man längtar och räknar ner dagar och veckor. men sen när stunden äntligen är här så är man redan fokuserad på nästa sak och väntar. aldrig blir man nöjd. den där ultimata lyckan som man hela tiden tror ligger bara lite lite längre fram i tiden flyttar sig hela tiden lite längre fram i tiden. som nu, jullov. som jag har längtat, väntat och räknat ner dagar. och nu då? har handlat juklapparna, städar lite här hemma, åker till fagersta imorn och all den här lyckan över att äntligen vara ledig som egentligen ska va här och fylla min kropp tillsammans med julefriden, den finns bara inte.

börjar redan snegla på sommarlovet... värme vore ju skönt. åh vad härligt det ska bli med lite sol och gå barfota i gräset. och när man väl är där så tar man sig inte tid att njuta utan stressar på och sen så är det höst och snart så dör man väl.

kan nån ge mig ett perfekt liv, snälla. en alltid ren lägnhet, mat på bordet så fort jag är hungrig, ett roligt jobb med lagom långa arbetsdagar så att jag har tid och ork att njuta av livet. inte bara gå omkring och tro att snart, snart kommer allt bli bra. snart är jag färdigpluggad. snart får jag ett jobb och tjänar pengar. snart är det helg och då har jag tid att städa. då hinner jag laga matlådor till veckan. då ska jag gå långpromenad med hunden och hälsa på alla mina vänner och plugga det jag inte hann i veckan och kanske t o m orka umgås lite med min pojkvän.

just nu känns allt hopplöst. vill bädda ner mig i sängen och kliva upp på julafton.

men det blir nog bra. imorn ska jag åka till fagersta. ska bli så skönt. bara komma bort lite och julpyssla lite. baka lussebullar och joulutorttuja. ja, det blir säkert bra. imorn. åh vad jag längtar.

vad jag egentligen vill säga är väl att vi måste lära oss att leva i nuet och ta tillvara den tid vi har, nu. inte imorgon.

2007-12-16 | 16:37:29

sugig söndag

jamilla: hade en topp på 10 läsare under två dagar efter att jag lagt ut adresen på facebook men nu är jag nere på de vanliga tre igen (du, Leila och Emilia...)

idag har varit en blä-dag. igen. trött, ville åka till sthlm men hade inte tid eller pengar. Ville inte gå på stan men borde för att handla julklapp, kompromissade och åkte till boländerna. hata julhandel, hata trafiken, kallt och jävligt är det också och fortf ingen snö. blä. inte ens max-burgaren var så god som de brukar vara.

och nu borde jag väl ut med hunden men han verkar inte ha nå bråttom, långromenad i mörkret är inte så lockande.
julklapparna iaf färdiga, julkort inhandlade och ska skrivas och skickas. badrummet städat (bara resten av lgh kvar) och så packa och åka imorn då! det blir nog bra till slut men just nu känns allt trist och tråkigt.

nu ska jag värma mig med lite te (eller lite glögg kanske?) innan jag ger mig ut i kylan igen.



2007-12-15 | 15:49:45

lördag, jullov, äntligen. jippii.

nu är jag trött. och ganska less på allt. vilket är skumt för egentligen har jag ju haft en riktigt bra dag hittills. riktigt bra. egentligen. jaja, det är väl julstressen eller nåt som smyger sig på...

hunden har iaf fått varit ut på långpromenad och sprungit lös så han ska va nöjd.

jag är hungrig så kanske ska ta tag i den biten först, med lite mat i magen är det större chans att jag får nåt vettigt gjort.

vettiga saker jag borde få gjort:
diska
städa
tvätta
packa
handla färdigt julklappar
skicka julkort till åtminstone tre pers.

ovettiga saker som jag vill göra:
åka till Stockholm och gå på hundmässan imorn!

ingen som ska dit? som har en plats över i bilen? fast jag har väl egentligen inte pengar till sånt..

2007-12-13 | 23:21:18

Lite tankar om hundmat såhär på kvällskvisten.

  • Hundmaten ska innehålla allt min hund behöver, näringsämnen, energi, vitaminer, mineraler och hela köret.

  • Den ska vara god! Det är underbart att se hunden kasta sig över maten och äta som en utsvulten varg! (nej, alla hundar är inte matvrak. vissa bara petar i sig maten och det är inte kul)

  • Hunden ska må bra av maten, den ska vara pigg, fin i hull, fin och glansig päls, bra bajs (konsistens och mängd, sånt är viktigt!) och så får den gärna inte fisa för mkt av maten...

  • Maten ska inte vara farlig för hunden att äta, varken på kort sikt (splittrade ben som perforerar tarmen) eller lång sikt (toxiska ämnen, cancerogena ämnen m.m).

  • Jag gillar också tanken att jag vet vad jag stoppar i min hund. Att det kött han äter är från svenska djur (med allt vad det innebär med djurhållning, antibiotikaanvändning och livsmedelshygien) och att det är bra kvalitet på råvarorna. På svenska slakterier har jag sett det som går till djurföda och det har jag inga som helst problem att utfodra min hund med. Däremot har jag hört diverse skräckhistorier om vad som går som djurföda på utländska slakterier och om ens hälften är sant så är det ganska äckligt. Ja, jag vet, det värmebehandlas och bakterierna dör och hunden äter massa snusk naturligt, men ändå!! Så svensktillvekade hundfoder känns som ett bra alternativ men de flesta stora märken är ju utländska.

  • Sen så tror jag att hundar är allätare, de kan tillgodogöra sig föda från både växtriket och djurriket men största delen av födan bör vara av animaliskt ursprung (min åsikt). Jag väljer hellre ett hundfoder med mest kött och diverse "köttprodukter" än ett med mest spannmål.

  • Om maten dessutom ger sysselsättning en längre stund så är det ju jättebra!

Med allt detta i bakhuvudet, en misstänkt (men lindrig) foderallergi (återkommande otiter och jästsvamp i tassarna) och en liten diarré-incident så har jag börjat läsa om hemlagad hundmat. Provar mig fram och försöker räkna ut en bra foderstat till min hund som uppfyller de flesta av ovanstående önskemål. Nu har min hund ätit hemlagat i ca två veckor. Första dagarna bara överkokt ris (pga diarrén då) och sen har jag blandat i mer grejer undan för undan, till en början bara rå nötfärs och eftersom magen höll sig stabil på det så har jag senaste veckan vågat mig på lite annat smått och gott. Det blir inte helt billigt, man får leta extrapriser och lägga i frysen i portionsförpackningar, ev ska jag försöka med något färskfoder (ex Klass eller Bravo) eller beställa kött från Jipotimas om jag lyckas klura ut hur man beställer... Jag har läst på olika sidor på internet, mer och mindre trovärdiga artiklar, skrivna av personer med olika kunskaper och filosofi om hundmat. Jag har även tittat på mina föreläsningsanteckningar från smådjur och såhär ser hundens foderstat ut för tillfället! Den kommer att ändras med tiden ju mer jag läser och lär mig och med visst förbehåll för att jag tröttnar på att laga eget och återgår till färdigt foder. (om nu hunden kan tänka sig att äta det igen...)

Morgon och kväll:
2 dl överkokt fullkornsris
100 g rå svensk nötfärs
ca 2 msk kokta mosade morötter (eller andra grönsaker, ska bara kolla upp vad som är nyttigt)
5 ml laxolja
Standart vitamintillskott för päls (bara vid byte till vinter-/sommarpäls)

Till varje mål tillsätter jag ca 200 g av nåt slags kött eller köttiga ben, beroende på vad jag har i frysen, har dock tänkt begränsa mig till nöt, lamm och kycklingkött. Försöker variera och har även tänkt att ge fisk och ägg. Hittills har han fått lever (bör ej ges för ofta eller i för stora mängder) en gång / vecka, lammhjärta några gånger, oxsvans (en storfavorit tyckte hunden!) och kycklingvingar. Allt kött och alla ben ges råa. Men, kan man verkligen ge råa kycklingben?? kommer de inte att splittras och peta hål på tarmen? Nej, jag tror inte det. Kycklingvingar har tunna små ben som är mjuka och lätt tuggas sönder. Några större ben än så törs jag däremot inte ge. Och oxsvans ska väl inte va nå problem? Det börjar ju inte på "F"...

Ska kolla upp nåt bra vitamintillskott för hundar eller ge AD-droppar (för barn) blandat i ris/köttfärs-röran. Dessutom ska han få kalk-tillskott för att balansera Ca/P-kvoten.

Efter vad jag har läst ligger en vuxen hunds behov på mellan 0.2-0.4 % av kroppsvikten. Det skulle i min hunds fall betyda mellan 0.5-1.0 kg. Ganska stor skillnad... Men det är ganska lätt att se på hunden om den får tillräckligt med mat, är den fin i hull och har energi så är det bra! Värre med diverse mineralbalanser och sånt, det får man sitta och räkna på! Och varför inte? Man gör ju så med kor och hästar!

Det stora fördelen tycker jag är att se hunden äta med god aptit! Han sitter och väntar på att få sin mat och verkar tycka det är jättegott! Sånt är guld värt om man har en kräsen hund. Dessutom är han bra i magen och förhoppningsvis ser jag på lite sikt om han är fin i päls, hull os.v.

Nog om hundmat för ikväll, återkommer om nån månad så får ni veta hur det gått med matsedel och allt!

kolla förresten så söt han var som bäbis!!



2007-12-11 | 17:50:15

jour på ambulansen

jour idag, hittills den bästa ambulansdagen någonsin tror jag! bara för det så blir väl natten ett helvete, men det kan jag ta! har idag först kastrerat en hankatt i en skitig ladugård. det var 4 st katter att kastrera (och ett antal fler i ladugården) så vi fick varsin att skära i, fick även lära oss en ny metod! istället för att ligera av funikeln så separerar man kärlet och sädesledaren från varann och använder dem som trådar som man sen knyter ihop med två eller tre knutar.  Sätt en peang så högt upp som möjligt på funikeln (efter att hinnorna petats bort) och knyt ihop under den, skär av och släpp peangen! klart! smidigt men lite pillrigt att knyta, försök att få så långa "trådar" som möjligt.

nästa ställe var en ko som gått 14 dagar över tiden, vet. i fredags kände ingen kalv och trodde "patologisk dräktighet". när vi kom låg hon och vilade, åt, verkade må bra... Helena började känna efter och helt plötsligt var kalven på väg! den var lite stor så vi hjälpte till och drog och snart såg vi framklövarna! efter en stund kom mulen och snart hela huvudet. frågan var, levde kalven? ögonen var öppna men strax började kalven blinka och stirra på oss lite förskräckt (ja om det första du såg när du kom ut i den stora världen var 4 personer i gröna rockar och hucklen som stod och stirrade på dig så skulle nog du också se förskräct ut!) Den levde! En stor och fin kvigkalv blev det! Mamman och bonden var mycket nöjda och vi studenter var lyckliga! Kalvningar som går bra är härligt =) När vi åkte därifrån ca en halvtimme senare hade kalven blivit renslickad av sin mamma och höll på med sina första försök att ta sig upp på benen...

nu väntar jag med spänning på att telefonen ska ringa och vi ska ut på nåt nytt spännande, ska göra en termos med te och ett par mackor så jag har ifall det blir sent..

2007-12-09 | 23:23:14

catching up

senaste inlägget var ett tag sen

jag har läst om reproduktion, skrivit en besättningsutredning om omlöp på en suggpool och mycket duktigt undvikit att tentaplugga. så imorn kan jag ju gå dit och titta på frågorna iaf. men det är ingen fara, det finns omtentor! man måste prioritera här i livet för att klara sig. som att prioritera sovmorgon och lite dagsljus på morgonpromenaden före föreläsningar. sånt är viktigt. dagsljus alltså.

helgen har varit skön men kort. jag har gjort mest ingenting. passat Diesel lite (mycket) och klurat på vad jag ska ge min hund för mat. just nu är jag inne på hemlagat med en touch av BARF. det verkar bra och han älskar maten! däremot så vet jag inte riktigt om han tål kyckling, och eftersom kycklingvingar är jättebra BARF-mat så måste jag hitta på nåt att ersätta dem med. eller försöka se om han tål det om man ger bara en i början och sen ökar på... och så måste jag hitta lite mer bra (vetenskapliga!!) texter om vad hundar egentligen ska äta.

nä sova var det kanske... är det nån liten tomte som undra vad jag önskar mig i julklapp förresten? tror jag har spritt rykten så gott det går men för att dessa verkligen ska nå alla små tomteöron så kan jag ju säga det en gång till =)

- locktång
- köksklocka
- snygg ögonskugga i liknande färger som jag haft (brun/brons/guld/pärlemor)
- örhängen i silver, små ringar som är LÄTTA att få i!
- nån snygg sjal i fin färg (inte vit/grå/svart)
- en bärbar dator, eller en halv =) (15" är helt ok, jag har inga stora krav, vad som helst är bättre än den jag har!)
- presentkort på stadium
 sen så har jag önskat mig stora temuggar och en köksvåg, men pojken har varit så lurig så jag funderar på om han köpt nåt utav dem åt mig... (och vad f-n ska man hitta på åt honom då???!!!)

nu är det dags att sova så att man orkar med en heldag på ambulansen imorn!
godnatt!

RSS 2.0