2008-02-15 | 20:12:24

DVO-vecka i Hedemora

Måndag:

En sjuk kalv, ev RS men lungorna lät hyfsade. Den fick Metacam och PC.
En envis mugg på en häst, tog baktprov som senare visade sig vara en staf. Skickad till SVA för typning och resistensbestämning.
Tre vaccinationer häst.
Blev bjuden på lunch, slutade tidigt, mycket bra början på veckan!


Tisdag:

Individjuver och dräktighetsundersökningar. (jag var så duktig så!!)
Tandkoll och vaccination på tre hästar varav två fick raspas lite.
Ytterligare en tandraspning och en vargtand som drogs ut.
Stryka mjölkprover och hemma sent sent... halv åtta på kvällen. Blev iaf bjuden på korv m bröd på det berömda Lappens, hehe...
Känns som jag har lite bättre koll på hästtänder nu iaf. Men känns som att om man ska våga göra nåt själv så ska man gå de där kurserna som finns...

Onsdag:

Individjuver och sen bar det av på möte i Tällberg. Det bjöds på lunch (riktigt lyxigt!) på Tällbergsgården och sen pratade Dan Christensson om parasiter på häst eftersom maskmedlen numera är receptbelagda. Fick även en miniliten ficklampa och nån informations-dvd från Intervet. Lite fika på det och sen hemåt. Hann med ett stopp på hästbutiken Aubiose i Borlänge på hemvägen, oj vad mycket fint det finns!!

Torsdag:

Pares och en mastit. That's it. Mia bjöd på hjärtebakelser.
Mastiten var en nykalvad lite tjock ko. Tydligen typiskt för E.coli-mastit. Hög feber, slutat äta och när vi kom låg hon. Coli-toxinerna ger en diarré som ger utsöndring av Ca till tarmen, därav hypokalcemi. Även om man ibland är ute så tidigt att diarrén inte syns än. Alltså ska en nykalvad E-coli-mastit ha kalk. Dessutom låg hon ju och var lite darrig. När vi kom och skulle kalka reste hon sig visserligen, tyckte väl det var bättre än att bli stucken i halsen, men tji fick hon kalk skulle hon ha iaf! Sen lite NSAID och Baytril. Efter odling visade det sig vara en Staf aureus...

Fredag:

Min tur att bjuda, bullar till fikat. Alldeles nybakta från ICA.
En mastit och en avhorning hos en underlig mjölkbonde som på nåt vis livnärde sig med att ha 6 st mjölkande kor. Han var iofs ungkarl på en släktgård så han hade väl varken utgifter eller lån men ändå...
Sen en mätning och chip-märkning av en New Forest, en islandshäst med sårskada och svullen has, en akut mastit och så tillbaks till stationen. Min sista insats blev att diska.

Alla mjölkprover utom de som misstänks vara en E.coli odlas på blod-eskulin-agar. Sen görs KOH-test och väteperoxidtest. Om det är en staf görs ett speciellt test för att se om det är en staf aureus, och sen en nitrocefin-lapp för att se om den är pc+. E.coli-misstanke sätts på SELMA+.

Jag behöver garanterat träna mer på att sticka i.v och sätta kanyler. Usch vad svårt det är när kossorna hoppar runt att hålla bra stas och våga sticka tillräckligt rakt in, bestämt och geschwinnt.

Och man bör ha en liten hund för att den ska få plats att åka med i bilen.


Kommentarer
Postat av: Emilia

Vad roligt det låter! Och ja... det är ju precis samma saker som man är med om på ambulansen! Då kanske jag inte behöver vara så nervös för min egen DVO-vecka senare i vår! Fick Ghanim åka med i bilen?

2008-02-17 @ 18:04:04
Postat av: Jamilla

Nä, jag hittar den inte ändå. Är du säker på att du inte har den hos dig?? Eller typ hos dina föräldrar?

2008-02-20 @ 14:29:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0