2009-09-29 | 11:21:28

Exjobbsundvikande och ridhjälmsinköp

Nu äter mina hundar Bravo färskfoder. De slukar det! Ghanim är klar snabbare än Emir, trots att de får lika mycket mat. Tror egentligen Emir ska ha lite mer än Ghanim, men vi får se hur de funkar på det här, kanske behöver justera mängden till båda. Hittills: äter med god aptit och är bra i magen. Uppdatering när de har ätit det ett tag så får vi se hur det blir med hull, päls osv.

Jag ska försöka komma igång och rida lite. Antingen på ridskola eller som medryttare. Har ringt ridskolan här, men de har inte ringt upp som de lovade.. Grrr!! Har även svarat på två annonser om folk som söker medryttare, den ena var till två supergulliga nordsvenskar! Mys mys! Vi får se vi får se. Måste hursom köpa en ny ridhjälm, nån som har tips? Ingen dyr, men skön och gärna luftig. Min gamla är väl 10 år gammal och ska slängas bort snarast, men jag vill minnas att man blir otroligt svettig om skallen i den, och nu ska det väl finnas bättre hjälmar på marknaden.

Ska kanske dra igång en deg idag, som ska knådas ikväll och jäsa till imorgon. Tänkte jag. Får se... ska hitta nåt bra recept bara.

I em blir det långpromenad och sen ska vi plocka björnbär, hittade ett gigantiskt snår igår! På hemligt ställe förståss! =) Ev lagar vi sushi ikväll, om vi orkar, annars kanske det blir nån enkel pasta, eller kanske lax med potatis? Klyftpotatis vore gott.. mmm... ah, vi får se!


Exjobb exjobb exjobb. Suck. Ska läsa lite mer om MR nu och försöka få ner nåt vettigt på papper. (dvs i mitt worddokument som ska föreställa exjobb)

2009-09-28 | 21:33:00

Suomalainen ohrarieska


Ska gräddas i så varm ugn som möjligt, notera det svarta bakplåtspappret.

Såhär gjorde jag:

Sätt ugnen på riktigt varmt (250 - 300 grader beroende på vad din ugn klarar) och låt en plåt vara inne i ugnen och bli varm, ca mitt i ugnen.

5 dl kall fil (låglaktos pga min laktosintolerans)
en nypa salt
kallt kornmjöl (slängde in det i frysen en stund innan)

Rör hastigt ihop degen som ska vara mycket lös. Smeta ut den på ett väl mjölat bakplåtspapper till en ca 1 cm tjock rund kaka. Mjöla rejält på ovansidan också. Stick massa små hål i den med gaffel. Lägg på ett till bakplåtspapper och försök vända eländet och nagga den med gaffeln på andra sidan också. Stoppa in den i ugnen genast på den varma plåten, spruta in rätt mycket vatten i ugnen, under plåten, med blomspruta. Grädda i ca 15 min, eller tills brödet börjar få svarta prickar på ovansidan. Jag öppnade ugnsluckan ett par ggr och sprutade in mer vatten under tiden. Jag hade nog kunnat grädda det ett par minuter till men blev lite orolig att bakplåtspappret skulle börja brinna...

Lägg sen bröden att svalna på hög, inte på galler, täckta med en bakduk. Eftersom jag bara bakade ett bröd så delade jag det på mitten och la de två halvorna på varann täckta med bakduk. Detta för att de ska bli mjuka och inte som knäckebröd, som när vissa andra (jag nämner inga namn, men det är min far) bakade.

Till nästa gång ska jag baka på nåt annat än fil, kanske mjölk? Eller vatten? Eller fil och vatten? Det blev lite syrligt, och jag är inte helt nöjd. Sen ska jag även salta lite mer än bara en nypa och ha is i magen och grädda det en minut till. Men mums vad gott det var, med tjockt med smör på och en skiva gravad lax! *slurp*


Mycket mjöl krävs för att degen inte ska klibba fast överallt.


Ska ätas nybakat med smör på. Mums!!


2009-09-25 | 22:59:04

Dagen:

Vaknade av att valpen vaknat och tassar runt i hallen. Blev nervös och kastade mig ut med djuren för att undvika olycka. Sambon klev upp och åt frukost medan jag rastade djuren. Matade djuren och lurade i valpen hans mediciner (sista ab men fortsatt Rimadyl). Sedan skjutsade jag pojken till jobbet eftersom han har punka på sin cykel. Han åkte med ett-färjan över till fastlandet och jag är nu ensam kvar på ön.

När jag kom hem åt jag lite frukost och skulle sen ta mig en kopp te och börja med exjobbet. Ghanim låg i sängen och sov och jag la mig bredvid och myste en stund, somnade förståss och vaknade kl 12. Var då otroligt seg och trött. Åt en macka och gick ut med hundarna i solen. Emir skötte sig hyfsat men fick ett par tokryck som jag försökte avbryta, med resultatet att jag får ont i armarna, blir arg och ledsen och skriker åt hunden. Då blir Ghanim ledsen fast det ju inte är honom jag är arg på. Fast i ärlighetens namn så var inte han heller så duktig idag, det var lite väl mycket nosande efter tjejer...

Jag knaprar naproxen för min värk i armarna (som jag själv diagnosticerat till karpaltunnelsyndrom eftersom den inkompetenta läkare jag var till bara skakade på huvudet och mumlade nåt om "ganglion"). Armarna blir bra om de får vila, men det är svårt att vila dem när valpen är vild. Han måste gå ut och gå för annars blir han ännu vildare. När vi går ut har valpen sele på sig, jag knäpper fast kopplet i ett sånt bälte, ni vet... sen har jag även ett halsband på valpen som jag sätter fast i selen, för att om han skulle lyckas krångla sig ur selen ska han ändå inte vara lös. Jag kan ta alla ryck i kopplet med bältet istället för med händer och armar. Det hjälper hyfsat och långpromenaden idag var helt uthärdlig.

På em låg Emir och tuggade på ett ben i flera timmar. Sedan härjade han loss med Ghanim i vår säng och helt plötsligt blev han kissnödig och gjorde det helt sonika i sängen. Äckligt! Nu har jag tvättat lakan och täcken.

Vi gick till galgberget på långpromenad, sen fick djuren mat och sedan trodde jag att Emir skulle bli lugn och trött, men icke då (se föregående inlägg). Nu har han sovit hela kvällen och jag har tvättat och tvättat. Och ätit mat, vilket nog var på tiden. Makaroner med kötbullar och ketchup, mums? Nej inte direkt, men mat.

Nu ska jag bara ner en sväng till tvättstugan, sedan ut och snabbkissa hundarna och sen sova. Ensam i stoora sängen för första gången. Nåja, Emir sover nog i sängen med mig. Ghanim tar väl soffan antar jag.

2009-09-25 | 19:29:07

Gaaahhhh!!!

Jag vill slå den!! Jag vill strypa den!!
Jag vill stänga in den i ett rum och aldrig mer släppa ut den!!


Kan nån befria mig från den innan jag gör nåt dumt???


Den somnar nog snart men fram tills dess är den hemsk. Trots lunchpromenad och långpromenad. Trots tuggben att roa sig med. Trots att den fått middag och därför borde vara trött och nöjd nu.


Till dig som går i hund-skaffar-tankar: Gör det inte!!! Skaffa inte valp, vuxen lydig hund är underbart att ha, men vild och olydig unghund är rena pesten.


--------------------------------

5 min senare:

den sover. den är väldigt söt när den sover. gullevalp.

2009-09-15 | 10:07:00

Monstervalpen


foto: Björn Sjölund


2009-09-15 | 10:01:10

Promenad på Galgberget








2009-09-12 | 20:08:35

Nytt bandage, utan skena!


2009-09-12 | 20:03:04

Kvällspromenad vid Nordergravar


2009-09-11 | 20:41:18

Uppsalahelg i bilder


Tacokväll hos Jenni.



Loke var glad mest hela kvällen!


Vin dracks under kvällen, gott!


Skoshopping med bästaste stockholmsflickan!


Och här är bytet för dagen - höst/vinterskor från Bianco!


I korridoren spelades Blood Bowl...


... och dracks kaffe.


Emir var trött av alla nya intryck.


2009-09-11 | 20:28:13

Återbesök 1


Blått bandage. Fortsatt vila.



2009-09-10 | 21:46:07

Uppdatering på Emirs skada:

Till i måndags blev han stadigt bättre. Haltade knappt alls men rörde sig förståss lite lustigt med den där stödskenan. Jag la om bandaget på söndag kväll och det satt bra. I tisdags morse, en vecka efter att jag först upptäckt hältan, studsade han runt i köket i väntan på sin frukost. Då verkade han halta till lite mer än innan. Vi tog vårt pick och pack och tog färjan över till Visby. Emir blev mer och mer halt. På e.m la jag om bandaget och upptäckte då ett litet skavsår på baksidan av carpus. Bara ytligt, sådär så huden var lite rosa. Jag la om bandaget och polstrade extra tjockt över carpus.

På onsdag åkte jag till apoteket och köpte sorbact-kompresser. På e.m. tvättade jag rent skavsåret med steril NaCl och la om nytt bandage med sorbact och massa polstring, fortfarande skenan på. Emir blev stadigt mer och mer halt.

Idag var han fortf mycket halt. Efter lunch tog jag av bandaget och såg då att det vätskat rejält från skavsåret. Jag spolade med NaCl och såg att såret blivit mycket värre. Det hade nu gått igenom huden helt, det var ett ca 2x2 cm stort hål in till böjsenorna som var vita och blanka där under huden. Läskigt. Jag la om ett litet provisoriskt bandage med sorbact-kompress mot såret. Det vätskade igenom rätt snabbt och gled dessutom ner lite efter en stund.

Jag ringde runt till några veterinärer och fick komma in direkt till en smådjursklinik nån km utanför Visby. Veterinären rakade, spolade med NaCl och inspekterade. Hon tog baktprov och skickade för odling och resistensundersökning. Hon tyckte att såret såg fint ut och inte alls infekterat, men satte ändå in antibiotika, Clindabuc, eftersom det låg så nära en massa viktiga strukturer (senor, ligament, led). Det var ganska svullet över böjsenorna precis ovanför carpus. Emir hade 39,0 i temp hos veterinären, trots att han går på Rimadyl. Han var vid gott mod men har hemma varit ganska slö och mest vilat under dagen. Ute studsar han runt som vanligt. Han fick förståss ett nytt bandage, men nu blir det ingen mer stödskena. Bara ett tjockt mjukt bandage som skyddar såret och kanske ger lite stöd för leden också.

När vi kom hem på e.m. fick han sin mat och sina mediciner. Sen somnade han som en liten griskulting. Nu på kvällen har han verkar lite gladare. Han har gnagt på ett tuggben, busat med en tennisboll (jag fick ta den ifrån honom för det gick lite väl vilt till) och bråkat lite med Ghanim. Varit mer sig själv med andra ord.

Hoppas verkligen han blir bra snart... min lilla bäbis...

2009-09-10 | 11:44:46

Hemmafru

Jag är en lat hemmafru som bara sitter och slösurfar och lyssnar på ljudbok.

Ska iväg och handla hundmat snart, och sen ska jag ta tag i disk och matlagning.



Det där exjobbet får vänta en liten stund till... =)

2009-09-06 | 22:53:17

Uppsalahelg

Trött trött trött. Har haft en trevlig men omtumlande helg i Uppsala. Tenta fredag (gick åt helvete) middag med vänner på kvällen (mycket trevligt!! känns dock lite underligt att det är småbarn med på våra middagar nuförtiden, antar att jag börjar bli vuxen). På stan med Jenni, Gustav (som hastigt övergav oss) och Jamilla. Jag shoppade skor och underkläder, nice! Lördagen var lite underlig för jag mådde illa mest hela dagen och var så trött så jag somnade så fort jag ens kom i närheten av en säng. Misstänker att det berodde på nån slags stress kombinerat med en äcklig och för gammal pastasallad jag köpte på shell och åt till lunch i fredags. Söndagen ägnades åt lite slöande och lite mer sko-shopping i Boländerna. Hemma hos föräldrarna bjöds det på grillat och äppelkaka till efterrätt, mums! Imorn ska bilen städas (hittade äckligt mögel under passagerarsätet... blä...) och packas och på tisdag tänkte jag åka till Visby en sväng. Förhoppningsvis en lång sväng. Vi får väl se.

Valp har fortfarande bandage. Ska fortfarande vila. Börjar nu vara lite oense med mig om den saken. Jag får lägga om bandaget varje eller varannan dag, eftersom det hamnar på sniskan, eller någon lyckas tugga på det, trots tratt! Vi glömde Rimadylburken i Uppsala så ska hämta ut en ny imorn bitti på apoteket. Åb på Strömsholm om en vecka.

Jag har lite nya bilder också, men de ligger på mobilen och jag har inte orkat pilla ut minneskortet för att få över dem på datorn. Ska köpa en sån USB-kabel man kan koppla direkt till mobilen (eller kanske pojken har en sån som kan passa min mobil också?).

Nu kvällste för att få upp värmen i min kropp, jag fryser!! Sen sova. Imorn ska jag som sagt till apoteket på morgonen och sen har jag en hel del att fixa med under dagen. Det är ett hårt liv att va arbetslös!

2009-09-02 | 22:28:47

Sötvalp med bandage.

Emir och Ghanim busade i skogen, de sprang som idioter. Nästa dag var Emir halt. Matte blev nervös och åkte in till Strömsholm. Vi tog några röntgenbilder, Emir fick ett bandage med stödskena och order om vila samt antiinfammatoriskt och smärtlindrande medicin. Återbesök imorn. Troligtvis bara nån mjukdelsskada i carpus (typ en sträckning av nåt ligament), men eftersom det är en ung växande hund så är det bra att va lite för försiktig. Så nu blir det inget bus förrän han är helt ok igen! Förhoppningsvis tar det inte så lång tid eftersom det inte är nå kul att hålla en snart 9 mån salukivalp i stillhet. Den blir lite lätt odräglig att ha att göra med.

Och bara så alla vet så var Emir världens duktigaste hos farbror doktorn! Han bet ingen, han försökte inte ens! Han blev tittad på, klämd på och röntgad helt utan sedering. DUKTIG bäbis!! Och stolt matte! Och snälla Ghanim som fick hänga med på Strömsholm hela dagen och ha tråkigt.



Duktig kille med fint bandage utanför Strömsholms djursjukhus.


"Mamma, det är inge kul med bandage..." Ghanim var med som moraliskt stöd.


När vi kom hem var det nån som var trött...


Instängd på altanen, får inte gå ut och busa i trädgården.


"Släpp ut mig, jag är söt!!"


"JÄTTESÖT!"


RSS 2.0