2009-05-30 | 21:13:29

Sommar och ledig helg.

Lördag, helgdag. Soligt och härligt och bara till 80 % förstörd av jobbet. Alltså för att jag varit upprörd över jobbet. Funderat över jobbet och oroat mig för nästa vecka på jobbet.

Men lite bra dag också, soligt och varmt som sagt! Var ut mitt på dagen och promenerade och njöt av värmen (=svettades som en.. gris.. fast ni vet ju att de inte svettas?), grabbarna badade men jag avstod. Vattnet var svinkallt. Sen har Emir sovit hela e.m. (...som en gris...) och här har varit så tyst och lugnt. Nyss var vi ut och busade på en stor äng, (ok då, hövall kanske det var) och grabbarna sprang som små tokar, badade i ett äckligt dike (mest Ghanim) och grävde i sorkhål. Gissa om de var rena och fina sen? =) som små grisar!

Tror jag ska ta och spola av den stora i duschen lite... Han har en förmåga att lukta gammalt träsktroll när han varit ute och härjat. Jag trodde salukisar var renliga djur men ack så fel jag hade! Den ena badar i äckliga pölar, den andra äter bajs.


Emir 5½ mån poserar på strandpromenaden i Visby.

2009-05-29 | 19:54:22

Ett inlägg som jag förmodligen borde ätit middag innan jag skrev det.

Ungefär såhär borde min vecka sett ut, jag jobbar 80 % och har därför en extra ledig dag per vecka:

Mån - ledig
Tis - jobba 8-17 med sammanlagt en timmes rast under dagen, jour 17 - 8
Ons - jobba 8-17 med sammanlagt en timmes rast under dagen
Tor - jobba 8-17 med sammanlagt en timmes rast under dagen
Fre - jobba 8-17 med sammanlagt en timmes rast under dagen
Lör - ledig
Sön - ledig

Totalt 32 timmars arbete + 15 timmar jour för vilka jag får komp-ledigt en annan dag.

Såhär ser verkligheten ut:

Mån - ledig
Tis - jobba 8-17, 20 min rast totalt, beredskap 17 - 8, jobbade aktivt fram till kl 20
Ons - jobba 8-19.00 med sammanlagt en timmes rast under dagen
Tor - jobba 8-17.30 med 20 min rast totalt
Fre - jobba 8-18.00 med 20 min rast totalt

Totalt 37,5 timmars arbete + 15 timmar beredskap (varav 3 timmar aktivt arbete) som jag inte får kompledigt för. Och lägg därtill att jag inte hunnit med allt under veckan utan har grejer som släpar efter.

Och detta kommer man undan med genom att säga att vi har "förtroendearbetstid" och "arbetstidslagen inte gäller" för oss och jour är inte jour utan "beredskap" för det får man ha flera dygn i sträck. (Fast på schemat står det ju jour, och det kallas för jourtelefon, man pratar hela tiden om jour så visst fan är det jour!!)


2009-05-27 | 20:17:51

Sur och tvär ( dvs trött och hungrig)

Jag är otroligt trött och sliten nu. Skulle sitta fint med helg men det är två dagar kvar. Imorn och på fredag tänker jag vara så snabb hem som möjligt, jag har inte hunnit gå en långpromenad med mina hundar sedan i söndags. Det känns INTE bra! Ni som känner mig vet att jag alltid prioriterar hundarna i första hand och ser till att de får minst en lång och två kortare promenader per dag. Det här funkar inte, jag behöver ett jobb med fasta arbetstider....

Igår åkte jag till jobbet 7.30. Hade jour så jag jobbade väl aktivt till kl 20 ungefär och efter det sov jag på stationen. Som tur var var det ingen som ringde under natten. I morse började jag jobba kl 8 och kom hem 19.30 ca. Då hade jag varit hemifrån i 36 timmar. Dessutom blev det en rätt dålig mat-dag idag, med bara yoghurt till frukost och en liten ynklig sushi ur kylen på Coop till lunch.

Men de sjuka djuren var iaf:
Tacka med kramper - fick Selevitan, Beviplex, 1000 ml RA och 80 ml Calphin. En timme efter att jag åkt stod hon på benen!  (och jag som var bombsäker på att hon skulle dö när jag först såg henne...)
Hästvaccinationer
Kalvning - liten kviga + stor kalv = inte bra! kalven låg rätt men kom inte ut så kvigan fick åka till himmelen. Jag är inte så kaxig att jag snittar och eftersom jag knappt fick in en arm så var foetotomen inte att tänka på heller.
Dräktighetskoll sto - blodprov för östronsulfat
Häst och hund vacc
Föl som ej äter - visade sig vara ganska så dåligt föl som låg ner, hade koliksymtom, nedsatt AT och temp på 37,0. fick glukosdropp och 1000 ml RA och sen ville ägarna köra in honom till stationen. Ett samtal med jourvet. som tyckte det var bra för att hon då kunde ha lite bättre koll och så kördes de in. Väl framme var fölet piggare och stod upp. Hde lite bättre temp. Det drack bra ur flaska men diade inte. Får se imorn hur den klarat sig, bra skulle jag tro eftersom min kollega nog tagit mycket väl hand om den!

Nu är min midda klar. MAT!!!

2009-05-18 | 21:26:49

fjärilar? nja, jordgetingar mera likt.

Imorn är det första jouren - ja, jag är nervös. Laddar med en gigantisk matsäck, ska ju klara mig ända till onsdag e.m i värsta fall.

Imorn: jour - sova kvar på station
Onsdag: jobba
efter jobbet (om jag är vaken)  köra söderut!

innebär att jag måste
-städa
-packa
-fixa matlåda
 nu!!

och det har jag gjort! typ allt utom städa och det skiter jag nog i. sådärja
klart, en koppe te nu tack.


2009-05-16 | 12:57:03

Galet?

Jag bokade precis färja till Gotland på tors kväll. Så jag är framme mitt i natten och har sen fre-sön i Visby. Sen färjan hem sent sent på sön kväll, sova i Uppsala och åka norrut på måndag. Jour på tisdag. Hmm.. hur smart är det här egentligen?? Ja, ja... bokade flex iaf så om jag inte orkar så kan jag boka om biljetten.


Veckans patienter var som följer:

Häst med urticaria
BVD-prov nöt
Avhorning kalvar
Vaccinationer hund och katt
Avl hund
Häst med COPD
Ko som inte äter
Hund med UVI
Blodprov koll Levaxin-beh hund

Alla överlevde utom en då. Eller, kon vet jag ju inte... är lite orolig för den så jag ringer kanske och kollar om en vecka eller så, bara för att.

2009-05-14 | 20:25:10

jahapp

Då var man en sån dära distriksveterinär då. Far runt på landsbygden i en röd passat och sprutar djuren med kortison och beviplex. Hmm idag kändes det inte helt bra, jag hade velat gjort mer för mina stackars patienter men var så förvirrad att jag var glad att jag kom ihåg väskan när jag åkte från gården.

Häst med COPD. Typ astma. Planen är en kortisonkur och miljöåtgärder. Om inte detta funkar så blir det väl nån inhalaionsvariant och kanske ventipulmin.

Ko som inte äter. Eller åtminstone äter dåligt. Minns ni seminariet? "varför äter inte kon?" jag minns inte mycket av det... tyvärr... Får se hur det går med henne, jag hittade inget direkt uppenbart fel på henne. Mer än att hon hade magrat lite och inte åt upp all sin mat.

Äh, idag var inte nån bra dag. Hoppas imorn är bättre. Jag har en "kom-ihåg-lista" på saker jag ska göra direkt på morgonen som jag glömde idag, kom på i bilen hem.

Förrättningar och debiteringar. Två långa krångliga ord som betyder krångliga, bökiga och onödigt tidskrävande saker. Usch.

2009-05-13 | 17:41:42

Skillnad

Emir äter bajs, Ghanim har aldrig ätit bajs.
Emir äter allt, frukt, grönsaker, knäckebröd, torrfoder, Ghanim har alltid varit kräsen.
Emir vill ligga nära nära och gosa, Ghanim vill ha lite eget space.
Emir sover i sängen på natten, Ghanim vill inte sova i sängen på natten.
Emir vaktar sin flock, sin bädd, sin mat och sin bil med att "moffa" lite på främmande hundar, Ghanim har aldrig skällt så på främmande hundar.
Emir älskar alla som vill klappa honom eller ge honom nåt äbart, Ghanim är lite mer svårflörtad...
Emir är tyst, Ghanim gnäller.
Emir kan konsten att slappna av, Ghanim är mer rastlös och kan inte slappna av så lätt i nya miljöer.
Emir öppnar dörrar och välter kompostgaller, Ghanim är väldigt lätt att stänga in.
Emir snokar i alla mattes fickor och tuggar sig igenom tyget om han hittar nåt som luktar gott, Ghanim har aldrig tuggat sönder mina kläder.
Just nu sover Emir i soffan bredvid mig med huvudet i mitt knä, Ghanim ligger i sängen och har sträckt ut sig ordentligt.


Jag vill bara illustrera den stora skillnaden mellan mina två hundar...

2009-05-13 | 17:32:20

Veterinärande

Måndag: Ledig, promenad m Inger och de små hundarna (japp, vi har schnauzer-kompisar här också! typ, Ghanim slogs iofs lite med den ena -hanen, men var väldig kompis med den andra -tiken.)

Tisdag: Fält. Första patienten var en häst med urticaria. Inte så allvarligt som tur var och den fick en spruta kortison för att utslagen skulle ge med sig. Kanske hade de försvunnit ändå. Andra uppdraget var att ta BVD-prover på fem kvigor. Jag gjorde väl nåt hematom och misslyckades på ett par kvigor men till slut hade jag fem rör med blod iaf. Efter att ha tagit en lunchpaus och rastat hundarna fortsatte jag mot dagens tredje och sista besök - avhorning av köttraskalvar. De var inte så farligt stora som jag befarat och de somnade snällt när jag sederade dem . Nog blev det lite stökigt ett tag när det skulle fångas in kalvar, stickas i halsen, vissa skulle bara vaccineras och andra skulle även avhornas. Så besöket tog sin lilla tid men strax efter kl 16 var jag iaf tillbaka på station. Då tog jag ut hundarna på en välbehövlig liten promenad och samlade sen krafter till att skriva förrättningar och fixa med BVD-proverna. Kl 18.20 körde jag hemåt. Inte helt illa för att va första dagen, det hade kunnat vara mycket senare med tanke på hur förvirrad jag kände mig och hur lång tid det kändes som allt tog.

Onsdag: Smådjur. På mig var det en hel hög med vaccinationer och en avl inbokad. Vaccinationerna gick på löpande band och jag hoppas alla fick sin spruta. Det sötaste var nog en kull med ragdoll-kattungar. Såna skulle man ju kunna gosa med hela dagen! Finns det inte ett sånt jobb istället? Kattunge-gosare? Undrar om det är bra betalt... Den sista inbokade hunden dök aldrig upp så kl 16.15 packade jag ihop och åkte hem.

Imorn torsdag: Ska jag nog kanske eventuellt ut i fält fast det står smådjur på schemat... vi får se helt enkelt, jag hoppas lite på smådjur . Tänkte kanske ta med lite fika också, eftersom, ja, ni vet.. vissa fyller ju år imorn då. Alltså jag. Fyller år.


Grabbarna är med på jobbet på dagarna, igår i bilen, idag vid skrivbordet. Det är ju inte så roliga dagar men bättre än att vara ensamma hemma iaf. Och jag ska ju bara jobba 4 dagar i veckan så det tror jag nog de överlever. Igår var de snälla och låg i bilen, även om Emir skäller lite när det är andra hundar utanför bilen. Det har Ghanim aldrig gjort... Idag låg de vid skrivbordet och var superduktiga fram till ca halv fyra, då märkte jag att de började bli lite rastlösa så det var ju bra att jag kunde gå hem ganska snart då.  Jag hade dessutom en jättelång lunch och hann gå en sväng med dem då.

Förtoendearbetstid kallas det. Jag har tolkat det som en supervariant på flex. Fast man måste va där i tid på morgonen. Ungefär. Som igår jobbade jag 8-18.20 och idag 8-16.15. Finns det inga sjuka djur så får man gå hem! Skönt! Finns det många sjuka djur så får man snällt vara kvar och bota dem. Inte lika kul. Men det står att normal arbetstid ska vara 8-17 så det är väl det man försöker hålla sig till. Allt som kommer in efter kl 17 är på jourtid. Men sen kan det ju vara som igår att man har pappersarbete kvar och det är ju lika bra att göra på samma dag.

Nu ska jag laga mat. Dagens matintag har inte varit det bästa:
Frukost (havregrynsgröt, mjölk, äppelmos, kokt ägg med kaviar, ett glas saft)
Fika (te och en macka på jobbet)
Lunch (köpt ost och broccolisoppa ur frysen)
Fika (kaffe)
Mellanmål (Billyspizza, veg)
Middag (planen är carbonara)


2009-05-09 | 21:44:07

Tjyv-valpen

Som de flesta vet så är min nya valp en ganska otypisk saluki i det avseendet att den äter precis allt med en glupande aptit. Annars är väl vinthundar kända för att vara kräsna och snarare matvägra. Iaf så äter min valp ALLT! Sin mat, Ghanims mat, min mat, matrester, frukt, grönsaker, pinnar, kottar, bajs i alla dess former... Idag har detta nästan drivit mig till vansinne! Jag kan inte gå ut i trappen utan att ha en valp efter mig som snor sig runt mina ben och gör glädjeskutt över att han tror att han ska få mat, oavsett om han ätit för en timme, två timmar eller fem minuter sedan. Jag kan inte lämna minsta smula mat framme, inte ens en tom brödpåse med ett par smulor kvar i. Disken måste ner ordentligt i diskhon för anars står valpen på bakbenen och slickar rent det som står på diskbänken. Alla mina kläder som någon gång haft hundgodis i fickan (dvs alla mina kläder) lever farligt. Valpen snokar med sin långa näsa tills han hittar rätt ficka och börjar sedan gnaga sig in till det gottiga, dvs de små små molekyler av hundgodis som är kvar i fickan. Jag har sagt "nej", jag har sagt "nej!", jag har sagt "NEJ!!!", jag har sagt "MEN LYSSNA DÅ DIN JÄVLA SKITHUND; LÅT BLI MINA KLÄDER! FÖRSVINN!!!" samtidigt som jag klappat i händerna och stampat i golvet och tydligt uttryckt mitt missnöje. Det enda som händer är att valpen backar en halvmeter, ser lite förskräckt ut för att 5 s senare vara på min fleecetröja igen. Nu kanske den som är smart tycker att jag borde plocka undan fleecetröjan men jag tycker faktiskt han kan lära sig respektera ett nej. Så några tips för hur det ska gå till? Snart smäller jag till den annars... Vattenspruta funkar  inte förresten, testat redan.

I övrigt har jag varit in till Umeå en sväng. Mest för att ha nåt att göra. Jag handlade mat, köpte en temugg (stor!!) och några tefat att ha under blomkrukor på RK. Funderade på om man skulle fynda en fåtölj för en hundring eller nåt, vore mysigt att ha i sovrummet... med läslampa bredvid. Men det får bli en annan gång. Sen promenerade jag och hundarna en sväng med systers pojkvän och så köpte jag en pizza på hemvägen. Den hann förståss kallna men slängde in den ett par min i ugnen så blev den god ändå! Imorn ska jag tvätta en massa och förbereda mig inför tisdag - jobbdag! Första dagen jag kör ut själv!! Spännande!

Annars så hoppas jag att mina beställda mönster kommer snart. Jag har fixat med eftersändning och skrivit mitt namn på brevlådan så posten borde hitta mig här ute i skogen. Måste ju se hur mycket tyg som går åt så att jag kan köpa det... Senaste planen är ett smårandigt tunnt bomullstyg kanske i ljusblått. Billigare än siden och somrigt och fint. Fast jag var ju bra sugen på det där sidentyget jag hittade... ah, vi får se... Underkläderna kan jag börja med direkt när jag får mönstren och de verkar vara ganska enkla att göra, borde man kunna fixa på en helg eller så.

Nu ska jag dricka ytterligare en gigantisk kopp te, sen börjar det nog bli sovdags!


2009-05-08 | 23:10:36

Gamla bilderBara ett par bilder på Ghanims tass från förra sommaren. Han hade lekt på en inhägnad tennisplan som det var asfalt på. Direkt efteråt var han halt. Jag såg ingenting på tassen och han reagerade inte när jag klämde, kände, böjde, sträckte på benet så jag tänkte att han kanske sträckt sig eller vrickat sig lite. Han fick vila och bara gå korta koppelpromenader. Ett par dagar senare var han fortf lite lite halt och jag upptäckte denna blåsa på hans tass. Innan den spruckit var den i princip omöjlig att se men när den spruckit förstod jag ju varför han var halt och eftersom det inte var nåt faligt fick han då börja gå promenader som vanligt. Vi aktade oss förståss för asfalt och hårda grusvägar tills blåsan läkt och huden där på trampdynan blivit lite tjockare.

2009-05-05 | 18:06:55

Inte längre isolerad

Nu har jag bredband. Fort går det också! =)

Andra dagen på jobbet idag, första dagen för hundarna. Reglerna lyder att hundarna får vara med, men måste ligga snällt under skrivbordet. Hmm.. säg det till en 4,5 mån väldigt mammig valp och en något gnällig vuxen saluki. Trots detta var mina grabbar de duktigaste i världen! Lite småpip ibland men 90 % av tiden låg de snällt och tyst medan jag sprang fram och tillbaka på stationen. Var ju tvungen att titta till dem ca var 10e minut för jag var så orolig att de skulle tugga på nåt, kissa på nåt, gnälla och störa nån osv... men de var sååå duktiga! Emir fick gå ut och kissa på fikarasten, en gång innan lunch, vid lunch, en gång efter lunch och sen åkte vi hem tidigt, kl 15. Ghanim fick hänga med ut på fikarasten och på lunchen. Men det är lite svårt att få plats med två salukis och en hurts under ett skrivbord. Ghanim fick ligga under grannens skrivbord, grannen var inte där. Får se sen om jag kan få en hörn-plats eller nåt så att en av hundarna kan ligga bredvid skrivbordet mot väggen där ingen snubblar på honom och han inte är i vägen, idag satt jag mitt i rummet där alla gick förbi. Imorn ska grabbarna vara ensamma hemma, jag ska ut i fält och åka med en veterinär och det blir för bökigt att ha med hundarna då. I nästa vecka när jag börjar jobba och åka själv så ska jag möblera om i bilen så att jag kan ha med mig djuren. Men imorn blir det kanske 6 timmar ensamma. Usch, hoppas det går bra... Lär ju bli en liten pöl inne för så länge tror jag inte Emir kan hålla sig... men det är inte nån katastrof, jag kan ju lägga en tidning vid dörren så kanske han t o m kissar på den.

Annars har jag idag försökt lära mig narkosapparaten och labbet. Det snurrar fortfarande lite i huvet, jag kommer inte ihåg allt... Men jag antar man lär sig! Och jag fick i båda permanentkanylerna på de två hundar vi sövde och lyckades även intubera den ena (försökte inte ens på den andra)! Sen fick jag stå och hjälpa till och passa narkos, lite otäckt det dära när man måste ha koll... sover den bra? Tillräckligt djupt? Ska man dra ner gasen? Vrida upp lite? Hur avgör man? Jag var inte på nåt vis ansvarig utan stog bara där och titttade, lyssnade på hjärta, ställde tusen frågor.. Inte har vi fått öva på sånt här på utbildningen?? Men det ska väl gå bra iaf.

Imorn stordjur som sagt.

Nu kanske jag borde laga lite middag, eller äta rester... (köttfärssås, mums!) och sen göra en liten matlåda till imorn. Hundarna är rätt slitna efter dagens arbete så det blir ingen långpromenad nu, bara en kortare sväng ikväll. Imorn lär jag gå långt på morgonen, kanske ett varv runt sjön, så att de är trötta och sover snällt sen.

Har fortfarande inga foton, men ska fixa, snart... =)


2009-05-04 | 19:24:07

Norrlänning

I lördags packades det hyrda släpet med halva mitt liv (hälften av grejerna och pojken blev ju kvar...) och jag och föräldrarna och hundarna förståss körde norrut. Vi var framme sent på kvällen, lastade ur alla kartonger, bäddade iordning och sov. Tidigt nästa morgon klev vi upp, rastade hundar, käkade en macka och körde in släpet till Statoil i Umeå. Jag hittar förvånansvärt bra i Ume konstaterades. En rejäl shoppingrunda på Maxi (skurhink, diskmedel, gardinstångshållare-pluppar, massor med mat...) senare och en fika med systers pojkvän for vi tillbaks till bushen.

Vi har grejat, fixat, plockat, packat upp... Gått en promenad runt sjön. Lägenheten är superfin men alldeles för stor för mig egentligen. Jag har ett extra sovrum som står tomt, ett "genomgångsrum"/hall som står i princip tomt. Sen är sovrum och vardagsrum sparsamt möblerade... Men två kakelugnar, gärdesgård, sjöutsikt och skogen precis utanför dörren. Jag är nöjd! =)

Idag var första dagen på jobbet, trevliga människor där! Hundarna stannade hemma idag men från imorn ska de hänga med är tanken. Jag hann med att förutom att känna mig allmänt förvirrad även kastrera två hankatter och sticka lite djur (oxytocin till sto, sedera ett par katter).

Mitt (systers/pappas) mobila internet funkar inte ute i bushen så nu sitter jag vid nydalasjön i bilen och snabbsurfar. Kollar mail m.m.. Passade på när föräldrarna skulle skjutsas till flyget. Ska väl fixa bredband snarast.

TV är det också lite dåligt med. Och mobilen funkar bara i köket. Hehe, ja, jag bor i bushen! Men ca 20 m till närmaste granne och utsikt över hela byn men säkert 30 hus så helt isolerat är det ju inte!

Hursom, nu ska jag fara hemåt. Göra matlåda till imorn, kanske klippa lite klor på djuren. Köra en tvättmaskin.. Ta det lite lugnt... Imorn ska jag lära mig narkosapparaten och lära hundarna att vara veterinärshundar. Resten av veckan blir nog ute och åka på stordjur och på tisdag om en vecka jobbar jag min första "riktiga" dag.

Bilder kommer så småningom.

Har ni vägarna förbi så hälsa gärna på! (Ligger ju halvvägs till stugan!)

RSS 2.0